Proste plecki

Vesna rozpoczyna przygotowania do kampanii społecznej i ogólnopolskiego programu badań przesiewowych pod nazwą PROSTE PLECKI. To kompleksowe podejście do profilaktyki schorzeń wad postawy obejmujące edukację skierowaną do dzieci i młodzieży , rodziców i nauczycieli, organizację badań przesiewowych, a w dalszej kolejności leczenie i rehabilitację dzieci, u których wykryte zostaną wady postawy.

Inicjatywa powstała z uwagi na coraz to wyższy odsetek dzieci i młodzieży, mającej różnego rodzaju skrzywienia i schorzenia kręgosłupa. Problem ten powstaje min. poprzez siedzący tryb życia najmłodszych, którzy ograniczają swój ruch do minimum.

Z uwagi na niezwykle istotny problem jakim są wady postawy została opracowana innowacyjna metoda wykrywania takowych wad. Polega na bezinwazyjnym badaniu promieniami podczerwonymi łopatek, bioder, kolan i kostek człowieka w celu porównania pomiaru z właściwymi parametrami postawy.

Odpowiednia analiza i przetworzenie zebranych danych umożliwia szybkie rozpoznanie wad przyspieszając postawienie diagnozy oraz podjęcie odpowiedniego leczenia i rehabilitacji. Kampania społeczna i program badań przesiewowych PROSTE PLECKI będzie prowadzona przez Vesnę w partnerstwie społeczno-publiczno-prywatnym. Obecnie partnerzy Vesny prowadzą program pilotażowy badań, który usprawni przebieg kampanii społecznej.