Proste plecki

Misja

Naszą misją jest zwiększenie świadomości wśród rodziców i dzieci znaczenia profilaktyki postawy ciała. Wykrywamy u dzieci wady postawy takie jak skolioza, lordoza, szpotawość, koślawość kolan w celu jej korekty lub usunięcia.  Stawiamy na zapobieganie a nie leczenie.W dalszej perspektywie przyczyniamy się do poprawy zdrowia przyszłych pokoleń Polaków.

Zespół

Nasz zespół to zdolni, dynamiczni ludzie chcący rozwijać swój potencjał. W jego skład wchodzą fizjoterapeuci i operatorzy sensora. Pomagamy u dzieci zdiagnozować wady postawy takie jak skolioza, lordoza, szpotawość, koślawość kolan w celu ich korekty.

Zespół „Proste Plecki”

Wady postawy u dzieci

Około 90% dzieci w Polsce ma wady postawy

Rodzaje działań profilaktycznych na rynku

Badania w Publicznych Ośrodkach Zdrowia:

• badanie powierzchowne,
  • masowe podejście do pacjenta,
  • skupienie na leczeniu, a nie profilaktyce.

Gimnastyka korekcyjna w szkołach:

• prowadzone ćwiczenia nie są dopasowane do indywidualnej wady postawy ucznia, a mają charakter ogólny,
  • każde dziecko wykonuje te same ćwiczenia, przez co istnieje możliwość pogłębienia wady.

Metoda Mora:

• uciążliwość dla osoby badanej,
  • konieczność oznaczenia punktów na ciele,
  • przeprowadzane w warunkach zaciemnionych,
  • czasochłonność badania.

Nasze rozwiązanie

Nowoczesna metoda badawcza umożliwia badanie w sposób:

• bezinwazyjny,
    • bezstresowy,
    • bezdotykowy.

Cała logistyka prowadzenia badań pozostaje po stronie wykonawcy.Dziecko ubrane w strój gimnastyczny staje na macie w odległości 3 m od urządzenia. Sensor Hipokratesa skanuje ciało dziecka w celu wykrycia wady postawy. Dodatkowo podczas badania jest obecny dyplomowany fizjoterapeuta i operatora sensora, a otrzymany wynik trafia do rodzica/opiekuna po zakończeniu badania.
Urządzenie służy także do mierzenia postępu w korekcie wady

Dodatkowo kompleksowość usługi pozwala na przebadania całej szkoły nawet w trakcie jednego dnia.
Czas niezbędny na przebadanie 1 dziecka to około 5 minut pod nadzorem magistra fizjoterapii.
Pomiar z urządzenia wzbogacony o opis fizjoterapeuty.
Wynik przekazany rodzicom po zakończonym procesie badań.

Co to jest Sensor Hipokratesa?

Nowoczesne urządzenie medyczne opracowane i opatentowane w Polsce, służące do wykrywania wad postawy takich jak: skolioza, lordoza, koślawość, szpotawość kolan. Pozwala na uzyskanie dokładnej diagnozy wady postawy w zaledwie kilka minut, a uzyskany wynik jest formie 3 D. Kieruje wiązki promieni podczerwonych na łopatki, biodra, kolana i kostki człowieka w celu porównania pomiaru z właściwymi parametrami postawy.

Analiza zebranych danych pozwoli na szybsze podjęcie właściwego leczenia i rehabilitacji.
Najogólniej można powiedzieć, że jest to najnowocześniejsze urządzenie, które skanuje ciało dziecka w celu wykrycia wad postawy