Międzynarodowy bieg z Vesną

(15.03.2014r- 15.11.2014r.)

Stowarzyszenie Infinitas

Instytut Zubera

„Międzynarodowy Bieg z Vesną” to wydarzenie sportowe, które było skierowane do dzieci i młodzieży, oraz biegaczy w różnym wieku z Polski i z zagranicy. Zorganizowane zostało w Krynicy Zdroju w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Infinitas, panią Katarzyną Zygmunt oraz Instytutem Zubera. W całym zadaniu wzięło udział ok. 300 osób i ok. 50 wolontariuszy. Zadanie wypromowało Vesnę i jej sportowe działania w szczególności biegi. Zadanie w dużym stopniu wypromowało talenty sportowe grupy uzdolnionej sportowo młodzieży z Gnojnika, która ma na swoim koncie wiele osiągnięć i zdobytych wysokich miejsc w prestiżowych zawodach biegowych w Polsce i za granicą. Znakomite wyniki sportowe tej grupy młodych ludzi były inspiracją do przygotowania i organizacji międzynarodowego biegu. W ramach tego zadania miały miejsce dwa marszobiegi górskie: jeden w Beskidzie Makowskim w paśmie Lubomira i Łysiny, drugi w Beskidzie Sądeckim w paśmie Jaworzyny Krynickiej, pięć lokalnych marszobiegów po Pogórzu Wiśnickim oraz Międzynarodowy Bieg z Vesną w Gnojniku. Marszobiegi górskie były znakomitym przygotowaniem kondycyjnym dla biegaczy ale także technicznym dla organizatorów i wolontariuszy.