Jesteśmy aktywni dla zdrowia

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie

Starostwo Powiatowe w Brzesku

Gmina Gnojnik

Zadanie pn. „Jesteśmy aktywni- dla zdrowia i na 800 lat Gnojnika” było kontynuacją programu upowszechniającego kulturę fizyczną i sport w środowisku wiejskim, rozpoczętego przez Stowarzyszenie Vesna w 2013 roku. Zadanie było skierowane w szczególności do dzieci i młodzieży szkolnej z terenu gminy Gnojnik, ale również do dorosłych mieszkańców Powiatu Brzeskiego.  Pomysł zadania zrodził się z uwagi na mniejszy dostęp dla młodzieży  dobrze wyposażonych obiektów sportowych. W zadaniu wzięły  udział także osoby niepełnosprawne z placówek współpracujących ze Stowarzyszeniem, m.in. Warsztatów Terapii Zajęciowej z Zawady Uszewskiej. Projekt został zorganizowany przy współpracy z gminnymi placówkami oświatowymi, Ludowymi Klubami Sportowymi i Ochotniczymi Strażami Pożarnymi. Wydarzenia sportowe odbywały się w ramach obchodów rocznicy powstania wsi.

Projekt składał się z cyklu 7 wydarzeń sportowych: 5 marszobiegów organizowanych w różnych częściach Małopolski, biegu głównego pod nazwą „ Vesna Run – 800 lat Gnojnika”, który był ogólnopolskim wydarzeniem sportowym połączonym z piknikiem biegowym organizowanym w Gnojniku oraz rodzinnych zawodów  Nordic Walking z finałowym wydarzeniem podsumowującym zadanie pod nazwą: „Vesna SlideShow Party”. Realizowany przez 9 miesięcy projekt umożliwił cykliczny udział w wydarzeniach sportowych mieszkańcom Gminy Gnojnik i Powiatu Brzeskiego. Do realizacji zadania zostali włączeni wolontariusze ok. 30 osób. Z kolei w całym zadaniu wzięło udział ok. 800 osób. Przyczyniło się to do promocji talentów sportowych uzdolnionej młodzieży z Gnojnika, która ma już na swoim koncie wiele osiągnięć i prestiżowych miejsc w zawodach biegowych w Polsce i za granicą. Bieg jubileuszowy został zorganizowany przy wsparciu merytorycznym  Tarnowskiego Związku Lekkiej Atletyki, w którym trenują młodzi biegacze z Gnojnika.