Ekoartystów dobre rady na odpady

EKOARTYSTÓW DOBRE RADY NA ODPADY

(01.05.2015 r.- 30.09.2015 r.)

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie

Związek Polskich Artystów Plastyków

Fundacja Inicjatyw Twórczych

Projekt „Ekoartystów dobre rady na odpady” został zrealizowany przez Stowarzyszenie Regiony Nowych Szans „Vesna” przy wsparciu finansowym  Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska  i Gospodarki Wodnej w ramach konkursu edukacji ekologicznej.

W warsztatach edukacji ekologicznej wzięło udział ponad 450 uczniów ze wszystkich szkół w gminie Gnojnik. Edukacja ekologiczna i artystyczna połączona z zabawą obejmowała następujące warsztaty: biżuteria z odpadów, rzeźba z odpadów i ekowiklina. Warsztaty odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym w Uszwi, gdzie dodatkową atrakcją były pokazy wypieku chleba i tradycyjnych kukiełek uszewskich organizowane przez panią Annę Gałęziowską.  Instruktorami podczas warsztatów byli artyści plastycy rekomendowani przez Związek Polskich Artystów Plastyków Okręg Tarnowski oraz  Fundację Inicjatyw Twórczych. Wśród instruktorów byli także wolontariusze z Hiszpanii i Francji.  Projekt edukacji ekologicznej był współfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie. Patronat medialny sprawowało radio RDN Małopolska.