Ecodesign

Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie

Starostwo Powiatowe w Brzesku

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie, Uniwersytet Trzeciego Wieku „GLOBUS” w Gnojniku.

Pierwsza część projektu miała miejsce w 2015 roku przy wsparciu Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności z programu „Równać Szanse” realizowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży. W ramach projektu odbył się wyjazd integracyjno-motywacyjny z noclegiem w „Modrzewiowym Wzgórzu”. Przygotowano pracownię projektową i promocyjną. Zakupiony został sprzęt do realizacji projektu: rzutnik z ekranem, laptop z drukarką, tablet z aparatem i kamerą.

W otwartej pracowni projektowej młodzież spotykała się cyklicznie aby wspólnie przygotowywać poszczególne etapy kostiumów a także planować inne działania. Organizowali materiały na warsztaty, rezerwowali transport, zamawiali salę na działania poza pracownią projektową. We wrześniu miało miejsce spotkanie w ramach projektu grupy z osobami realizującymi projekt z programu „Równać Szanse” z Wojnicza i Rajbrotu. Zorganizowano strefę „Project EcoDesign” na pikniku ekologicznym. Z kolei w październiku zorganizowano strefę „Project EcoDesign” na Pikniku biegowym w Gnojniku. Zorganizowana została także „Vesna SlideshowParty” na której odbyła się wystawa fotograficzna na osobowość przyrody. Kolejno w kwietniu odbyła się wyjazd na Fashion Week do Łodzi. W ramach projektu wykonano kilkanaście ekokostiumów.

W ramach projektu w miesiącach styczeń-marzec 2016 przeprowadzono warsztaty dla dwóch grup młodzieży: 20 osobowej grupy młodzieży z Gminy Gnojnik w Ośrodku Edukacji Ekologicznej i 35 osobowej grupy młodzieży ze Szkoły Szczepanika w Tarnowie w pracowniach szkolnych ( listy uczestników w załączeniu). Odbyły się także wspólne warsztaty młodzieży w pracowniach projektowania ubiorów w tarnowskiej szkole.

W marcu odbył się wyjazd do Krakowa, ponieważ w projekcie założono, że najlepszą lekcją kultury i poznawania krakowskich miejsc sztuki będzie udział wystawie „Modna i już” w Muzeum Narodowym. Było to działanie  bardzo potrzebne do prawidłowej realizacji całego projektu. Pozwoliło zaczerpnąć inspiracji oraz było szansą dla młodych ludzi na poznanie ważnego miejsca kultury w stolicy Małopolski. Zorganizowano także zwiedzanie Krakowa.

W miesiącu kwietniu młodzież uczestniczyła w wyjeździe na Fashion Week Poland gdzie obserwowali jak należy przygotować i zorganizować pokaz mody. W czerwcu zorganizowali strefę eko podczas nocy świętojańskiej, wili wianki z kwiatów i ziół, prezentowali zaproszonym gościom stroje eko. W lipcu rozpoczęło się przygotowanie do budowy altany młodych. Wyrównano teren, nawieziono podsypki żwirowej, gromadzono materiały i przygotowywano projekty. Młodzież przy pomocy dorosłych wykonała altanę młodych, którą usytuowano w pobliżu „ogródka skrzata” w Ośrodku Edukacji Ekologicznej „Wąsówka” w Gnojniku. Altana została obsadzona bluszczami i będzie stanowić zielony zagajnik.

W miesiącu wrześniu odbył się pokaz eko mody przygotowanej podczas warsztatów. Wybudowano specjalny wybieg, scenę, wykorzystano odpowiednią technikę. Wcześniej przygotowano scenariusz i choreografię wydarzenia. W pokazie uczestniczyło ok. 200 osób z terenu powiatu brzeskiego i tarnowskiego. Było to oficjalne zakończenie projektu i wspólne świętowanie.

Zorganizowano także wydarzenia pod nazwą Eco Swap Party polegające na wymianie rzeczy niepotrzebnych. Podczas 10 takich spotkań przygotowany był także zdrowy poczęstunek oraz prelekcja- wykład na temat ekologii, w tym zdrowego odżywiania produktami pochodzącymi z ekologicznych upraw. Spotkania miały miejsce w Brzesku, Tarnowie i Gnojniku.

Młodzież do udziału w projekcie zaprosiła panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, które uczyły jak wykonywać kwiaty z gipiury i recyklingu. Na wspólny pokaz mody młodzież zaprosiła także przedszkolaków z terenu gminy Gnojnik i Czchów , które przygotowały eko kostiumy w ramach innego projektu edukacyjnego. Była więc współpraca międzypokoleniowa i wspólna edukacja związana z ochroną środowiska i wykorzystaniem materiałów recyklingowych.