Bądź aktywny, żyj świadomie

(15.03.2016r- 30.11.2016r.)

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie

Starostwo Powiatowe w Brzesku

„Bądź aktywny, żyj świadomie. Edukacja ekologiczna na turystycznych szlakach” to kolejny projekt realizowany przez Stowarzyszenia Vesna  przy wsparciu finansowym Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie, Powiatu Brzeskiego i Województwa Małopolskiego. W ramach projektu zorganizowano:

1. 8 MARSZOBIEGÓW NA TURYSTYCZNYCH SZLAKACH:
  1. Marszobieg w Beskidzie Wyspowym – zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem i „eko przystankiem” na trasie Przełęcz św. Justa- Laskowa. Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej. Wśród wszystkich uczestników marszobiegu rozlosowano nagrody.
  2. Marszobieg w Beskidzie Sądeckim – zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem i „eko przystankiem”  na trasie: Muszynka- Okopy Konfederatów Barskich-  Pod Kamiennym Horbem- Wojkowa-Dubne-Czarne Garby-Muszyna. Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej. Wśród wszystkich uczestników marszobiegu rozlosowano nagrody.
  3. Marszobieg na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej- zorganizowano wyprawę z marszobiegiem i „eko-przystankiem”  na trasie; Brama Bolechowicka-Dolina Kobylańska-Dolina Będkowska. Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej. Wśród wszystkich uczestników marszobiegu rozlosowano nagrody.
  4. Marszobieg w Beskidzie Niskim- zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem i „eko –przystankiem na trasie: Folusz – Diabli Kamień-Magura Wątkowska- Przełęcz Majdan-Świerzowa Ruska-Świątkowa Wielka oraz w Muzeum Przyrodniczym Magurskiego Parku Narodowego w Krępnej.  Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej. Wśród wszystkich uczestników marszobiegu rozlosowano nagrody.
  5. Marszobieg w Bieszczadach- zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem i „eko –przystankami na trasie: Przełęcz Wyżniańska- Mała Rawka – Wielka Rawka-Kremenaros-Ustrzyki Górne. Przełęcz Turzańska- Chryszczata- Jeziorka Duszatyńskie-Duszatyn.  Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej. Wśród wszystkich uczestników marszobiegu rozlosowano nagrody. Na szlaku zorganizowano eko-przystanki edukacyjne na temat ochrony przyrody
  6. Marszobieg w Beskidzie Żywieckim- zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem i „eko przystankiem”na trasie: Żabnica Skałka-Hala Boracza-Hala Redykalna-Hala Lipowska-Romanka-Słowianka-Żabnica Skałka. Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej.
  7. Marszobieg w Tatrach- zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem i „eko przystankiem”na trasie: Palenica Białczańska – Wodogrzmoty Mickiewicza-Siklawa-  Dolina Pięciu Stawów Polskich- Świstówka- Morskie Oko- Palenica Białczańska. Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej. Wśród wszystkich uczestników marszobiegu rozlosowano nagrody.
  8. Marszobieg w Gorcach – zorganizowano wyprawę górską z marszobiegiem  na trasie: Przełęcz Knurowska- Rąbaniska-Kiczora-Polana Gabrowska-Schronisko PTTK na Turbaczu- Turbacz- Obidowiec-  Stare Wierchy- Obidowa. Zorganizowana wyprawa z elementami marszobiegu i „eko- przystankiem” była znakomitą formą aktywności sportowej i edukacji ekologicznej.